Albert Heijn en Jumbo plaatsen deze week plexiglas bij de kassa’s om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Albert Heijn doet dit bij alle 950 vestigingen, maar ook bij de filialen van Etos. Bij Jumbo gaat het om 670 vestigingen.
Albert Heijn is dinsdagavond begonnen met de operatie en verwacht dat die enkele dagen duurt. “Het gaat om vier schermen per winkel. Elke supermarkt krijgt het plexiglas bij drie kassa’s en de servicebalie om het fysieke contact tussen de klanten en medewerkers te voorkomen”, zegt een woordvoerster van Albert Heijn.
Jumbo zegt de komende dagen alle kassa’s te willen afschermen, mits er voldoende plexiglas leverbaar is.
Tevens wordt op de vloer bij de kassa’s van de supermarkten tape aangebracht om klanten erop te wijzen dat ze 1,5 meter afstand van elkaar moeten zien te betrachten.
“Bij het afrekenen is deze afstand niet mogelijk. De veiligheid en gezondheid van onze collega’s is belangrijk, daarom hebben we besloten alle winkels zo snel mogelijk te voorzien van plexiglas platen”, zegt de woordvoerster van Albert Heijn.
Tafelzeil
"In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek."
Een Albert Heijn-filiaal in Paterswolde improviseerde al door tafelzeil bij de kassa's op te hangen, meldde RTL Z.
De plexiglasschermen die er nu komen, hangen ongeveer 10 centimeter boven het betaalplateau.
Albert Heijn raadt klanten aan de boodschappen vooral te pinnen met een bankpas of de mobiele telefoon. Klanten die toch contant afrekenen, overhandigen het geld via het betaalplateau aan de kassamedewerker.
De Nederlandse supermarkten pleiten voor een verbod op het betalen met contant geld in de winkels vanwege de coronacrisis. Die oproep doet branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een brandbrief aan premier Rutte.
De supermarkten hadden al het advies gegeven om zoveel mogelijk met pin te betalen. "We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren", schrijft het CBL in de brief.
Kwetsbare ouderen betalen vaker contant
Nederlanders gebruiken steeds minder contant geld aan de kassa, maar doen dat nog steeds zo’n 7 miljoen keer per dag, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over 2018. Een derde van alle betalingen in de supermarkt wordt nog met munten en briefjes gedaan.
Ouderen gebruiken contant geld nog het vaakst, terwijl zij door het RIVM worden aangemerkt als risicogroep als het gaat om corona. De 43 patiënten die volgens de laatste gegevens zijn overleden aan het virus waren tussen de 63 en 94 jaar.
Mensen van 65 tot 75 jaar betalen nog ongeveer de helft van de gevallen met contant geld. De 75-plussers doen dat zes op de tien keer.
Lees meer over het coronavirus:
- Coronaverdacht? Dan kan de GGD jou gedwongen in isolatie plaatsen
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Thuiswerken door het coronavirus? Zo haal je het meeste uit je werkdag
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je ’m schoon
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis